سنسور اثر انگشت برروی نمایشگر گوشی چگونه کار می کند؟
همان طور که اطلاع دارید، تاکنون و در یک دهه گذشته، شاهد معرفی راهکارهای مختلف امنیتی بودیم که هر کدام در زمینهای تولید شدهاند. اما به تازگی در این زمینه فناوری جدیدی معرفی شده است که توانسته است تا توجه بسیاری از افراد را به خود جلب کند.
از زمانی که سنسورهای اثر انگشت در پشت گوشی معرفی شدند و حال شاهد هستیم که اکثر گوشیها به چنین فناوری مجهز شدهاند، اما حال در همین زمینه اما به نوعی دیگر فناوری جدیدی معرفی شده است و آن نیز در رابطه با سنسورهای اثر انگشت میباشد اما این بار به جای شناسایی اثر انگشت در پنل پشتی گوشی، برروی صفحه نمایش گوشی رخ داده است که علاوهبر این که توانسته است تا توجه بسیاری را به خود جلب کند، همچنین توانسته است تا گوشیهایی که همراه با این فناوری رونمایی میشوند را بسیار هیجان انگیزتر کند.
از دورانی که گوشیها با سنسور اثر انگشت در پنل پشتی گوشی و یا شناسایی از روی فرم صورت، معرفی شدند،تقریبا مدتهاست که برای اکثر افراد معمولی شده است و حال فناوریهای جدیدی برروی کار آمده است.
البته که شرکتی که برای اولین بار از این فناوری برروی گوشی خود استفاده کرده است، آنقدرها معروف نیست و تاکنون نتوانسته است توجه علاقهمندان را به خود جلب کند. بهنظر میرسد این شرکت جدا از تولید گوشی، به دنبال ساخت فناوریهای جدید نیز باشد چرا که در گذشته نیز توانسته بود گوشی را تا پنج دقیقه کاملا شارژ کند و حالا با فناوری جدید خود یعنی سنسور اثر انگشت برروی نمایشگر گوشی، فناوری جدیدی را به ثبت برساند. شاید تاکنون برای شما سوال پیش آمده باشد که این شرکت چه نام دارد؟
کمپانی چینی Vivo برای اولین بار اسمارت فونی را معرفی کرد که سنسور شناسایی اثر انگشت را از پشت گوشی به صفحه نمایش انتقال داده است و اولین گوشی که به فناوری مجهز شد، Vivo X20 Plus UD برای شرکت Vivo بود. البته که انتظار میرفت برای اولین بار شرکت اپل و برای سری گوشیهای آیفون معرفی کند.
اما برخلاف انتظارات، شرکت اپل به معرفی گوشی آیفون X پرداخت که با شناسایی فرم صورت افراد باز میشود و از طرفی دیگر به جای شرکت اپل برای اولین بار کمپانی چینی Vivo از گوشی Vivo X20 Plus UD رونمایی کرد که از قابلیت باز شدن با استفاده از سنسور اثر انگشت اما این بار در پایین صفحه نمایش گوشی بهره میبرد.
از طرفی دیگر موارد و جزئیاتی باقی میماند که مربوط به شرکتهای بزرگ میشود که به چه دلیل برای اولین بار، آنها از چنین قابلیتی رونمایی نکردند؟ در زمانی شایعات مختلف به استفاده از چنین فناوری برروی گوشی نوت 9 سامسونگ اشاره داشتند که قرار است تا با چنین قابلیتی وارد بازار شود اما چنین اتفاقی رخ نداد. شرکتهای بزرگ دیگر مانند اپل، هواوی و سامسونگ نیز به چنین قابلیتی دست یافته بودند اما برای چه هیچ وقت از آن رونمایی نکردند؟ این موضوع مربوط به بلوغ این فناوری میشود.
این شرکتها که به چنین قابلیتی دست یافته بودند، برای این که هنوز به آن سطح از اطلاعات و تولید در رابطه با آن نرسیده بودند، هیچ وقت صحبتی از آن در میان نگذاشته بودند و در حال آماده سازی بودند تا با عملکرد بهتر آن را روانه بازار کنند. برای همین موضوع شرکت اپل روی به معرفی آیفون X روی آورد که از فرم چهره استفاده میکرد و توانست توجه بسیاری از افراد را به خود جلب کند.
شرکت چینی Vivo نیز بسیار زودتر از انتظارات، دست به معرفی این قابلیت زد و در نهایت باوجود این که قابلیت جدیدی بود اما عملکرد عالیای از خود نشان نداد. بهنظر میرسد این شرکت هر چند وقت یک بار سعی دارد تا با معرفی قابلیتهایی جدید در گوشیهای خود، محصولات خود را به فروش برساند و در میان عموم مردم محبوب شود.
همچنین نقطه شروع تولید این گوشی با این قابلیت در زمانی شروع شد که شرکت آمریکایی Synaptics، یکی از تولید کنندگان سنسورهای بیومتریک در دنیا، اولین سنسورهای نوری همراه با قابلیت یکپارچه سازی با پنلهای نمایش را معرفی کرد و در نهایت به مرحله تولید رسید.
لازم به ذکر است که این محصول تحت عنوان Synaptics Clear ID Sensor شناحته میشود و با شماره مدل Clear ID FS9500 شناسایی میشود که پس از مدتی همراه با شرکت چینی Vivo توانست تا همکاری کند و در گوشی Vivo X20 Plus UD از آن استفاده شود. از طرفی دیگر و از همان ابتدا موضوع مربوط به چگونه کار کردن سنسورهای اثر انگشت یکپارچه مربوط میشود و در جواب این سوال باید ذکر کرد که برخلاف نسل گذشته که ساختاری خازنی داشتند و با استفاده از سیگنالهای الکترونیکی اثر انگشت را به ثبت میرسانند، حال طرح نوری ثبت شده و توسط سنسورها برروی سیستم ذخیره خواهد شد و برای پردازنده منتشر خواهد شد و در نهایت بررسی میشود. برای بررسی برروی صفحه نمایش از سنسور CMOS استفاده شده است که در گذشته در دوربینها از آن استفاده میشود.
پس از پشت سر گذاشتن مراحل سخت افزاری نوبت به مراحل نرم افزاری خواهد رسید و الگوریتمها برروی کار خواهند آمد. الگوریتمها وظیفه شناسایی نقاط روشن و تاریک و شناسایی برآمدگیها و فرورفتگیهای موجود را دارند.
نرم افزاری تحت عنوان Quantum Matcher در این سنسورها موجود هستند که برای عملکرد بهتر از گذشته کمپانی سازنده تدارک دیده است. همچنین باوجود تمامی این موارد، شناسایی اثر انگشت تنها در نصف ثانیه توسط گوشی صورت خواهد گرفت و در زمانی که قصد دارید تا گوشی را روشن کنید و نوبت به گذاشتن انگشت برروی حسگر اثر انگشت خواهد رسید، باید به خوبی انگشت خود را برروی صفحه فشار دهید تا عملیات با موفقیت صورت گیرد و پس از تایید، شما میتوانید به تمامی اطلاعات گوشی دسترسی کامل داشته باشید.
برای همین موضوع است که نمایشگرهای OLED دیگر همانند نمایشگرهای IPS LCD از نور پس زمینه استفاده نمیکنند و نور تابش شده به راحتی میتواند از پیکسلهای LED عبور کند و محل قرار گیری اثر انگشت تایید شود. لازم به ذکر است که نمایشگرهای OLED تنها در گوشیهای بالا رده مورد استفاده قرار میگیرند ولی توسعه دهندگان در تلاش هستند تا بتوانند از این نمایشگرها در گوشیهای میان رده و حتی پایین رده نیز استفاده کنند.
علاوهبر کمپانی چینی ذکر شده، شرکتهای دیگری نیز در حال قدم گذاشتن در این زمینه هستند و سعی دارند تا محصولی مانند Vivo X20 Plus UD را روانه بازار نکنند بلکه با انجام آزمایشاتی گسترده، یک محصولی باکیفیت و به بلوغ رسیده را روانه بازار کنند تا کاربران با عرضه سریع یک گوشی با چنین فناوری به مشکل بر نخورند.
از ویژگیهای چنین فناوریهایی در زمینه امنیت، باید ذکر کرد که میتوان برای خراب شدن پاور نیز از آنها استفاده کرد و کاراییهای مختلفی تاکنون از خود نشان دادهاند. از دیگر ویژگیهای آن میتوان به حذف شدن یک طرح در پشت گوشیها اشاره داشت که حال همان قابلیت برروی صفحه نمایش به اجرا در آمده است و به راحتی و به زیبایی هر چه تمامتر میتوان از آن استفاده کرد.
دسترسی آسانتر باتوجه به قرار گیری گوشی برروی یک سطح تخت میتوان اشاره داشت که موجب خواهد شد تا دیگر نیازی به بلند کردن گوشی و شناسایی اثر انگشت به آن نیست و تنها کافیست تا فرد انگشت خود را در پایین صفحه نمایش فشار دهد. همچنین امکان استفاده از این فناوری حتی در زمانی که دست شما خیس و یا سرد باشد نیز وجود خواهد داشت.
همچنین تاثیر زیادی برروی ضخامت گوشی نخواهد داشت. از معایب آن نیز میتوان به سرعت نسبتا پایین نسبت به سنسورهای اثر اگشت که در اکثر گوشیها و در پنل پشتی از آنها استفاده میشود. درصد خطای بالا و عدم دقت زیاد و درصد اشتباه زیاد از معایب آنها به حساب میآید. همچنین به راحتی میتوان آنها را فریب داد. نظر شما در رابطه با این فناوری چه میباشد؟